🌅Yazmasaydım Tutunamazdım
Notion'da Yearly Compass Hazırlamak, AI Temelli Etkileşim Tasarımı , Cozy Home Design
Bu yıl kalem kağıt yanımdan hiç eksik olmadı. İlk başta sadece stresimi azaltmak için “journaling” olarak başladığım yazma deneyimi, zamanla hayatımda bambaşka değerleri temsil etmeye başladı. Uyumadan önce yazdım, uykuya dalamadığımda yazdım, ne yapacağımı bilmeden çaresizce uyandığım sabahlarda yazdım, anksiyete ve ağlama krizlerimde yazdım... Defterlerim, kalemlerim sırdaşım oldu. Haruki Murakami’nin “Koşmasaydım Yazamazdım” kitabının değerini daha iyi anladım, zira ben de “Yazmasaydım Tutunamazdım”. Yılın bitiminde elimde avucumda ne kaldı bilmiyorum. Sanki hem çok değiştim hem de hiç değişmedim. Bir yanım her şeyi yapabilecek kadar güçlü hissediyor kendini, diğer yanım aynı yerden defalarca kırılan ve artık filiz vermeyecek ağacın dalı gibi boynunu büküyor.
Gün sonunda bükülmüş, ezilmiş dallarımı yeniden yeşertemeyeceğimi kabulleniyorum. Artık sadece yeşilliğini koruyan dallarıma sahip çıkmak, oradan yeni dallar büyümesini sağlamak için uğraşmak istiyorum. Kim bilir belki de yemyeşil bir bonzai ağacım olur.
Bir araştırmaya göre ne hakkında ve nasıl olduğu fark etmeksizin yazmak, o konu/olaya karşı daha güçlü bir yaklaşım sergilememizde en etkili yöntemlerden biri.

Haftanın Köşeleri
🌅Templete Köşesi: Notion’da 2023 & 2024 Templete tasarlama deneyimi ve birkaç püf nokta
💛Sanatçı Köşesi: Yaratıcı Teknoloji Uzmanı Yosuke Ushigo
🌦️Filmmaker Köşesi: Farah Nabusi filmlerinde neyi amaçlıyor?
🌻Dekorasyon Köşesi: Wellbeing’i destekleyen ev dekorasyonu
🥅Kırmızı Balık Okyanus’ta Köşesi: Hafta’nın keşifleri
Notion’da Templete Tasarlamak
Öğrendiğim, merak ettiğim şeyler için kendime alanlar açarak ne kadar öğrendiğimi test etmeyi seviyorum. Bu yüzden sürekli öğrendiğim şeyleri farklı alanlarla nasıl kombinleyebileceğimi düşünüyorum. 2-3 yıldır severek doldurduğum Yearly Compass’ı ben yapsam nasıl yapardım düşüncesi ile Notion’da 2023 & 2024 Templete oluşturdum . Süreci nasıl tasarladığımı seninle de paylaşmak istedim.
🎟️ Notion Yearly Compass Templete’ime buradan ulaşabilir, Templete’i kopyalayarak doldurabilirsin.
🎁 Hazırladığım Template’i ilgisini çekeceğini düşündüğün arkadaşlarınla paylaşırsan çok sevinirim.
🩵Templete hakkındaki yorumlarını benimle paylaşabilirsin.
Notion 2023&2024 Templete Detayları:
Aşamalandırma ve Başlıklar: Templete’i hazırlarken amacım, 2023’ü objektif değerlendirmek için bir kısım oluşturmak ve 2024 hedeflerine olabildiğince kolaylaştırıcı bir geçiş sunarak hedef ve hayaller için temiz bir sayfa açmaktı. Bu sebeple Templete içerisinde 2023 ve 2024’ü ayrı tutarak bir nevi “Bu defter kapandı yenisine başlayalım” demek istedim. Ayrıca Başlıklara dikkat ederek yönlendirici olmasına özen gösterdim.
Yönlendirmeler: Templete içerisinde dikkat ve konsantrasyonu olabildiğince uzun tutmak istediğim için Templete’in amacından aktivitelerde neler beklediğime kadar her alanda, minik yönlendirmelerle süreci kolay ve berrak bir hale getirmeye çalıştım.
🔎Notion'a eklenen yeni bir özellik sayesinde tablodaki başlıklara açıklama eklenebiliyor. Bu özelliği ben Templete'deki tablolarımda sıkça kullandım.
Duygu - Durum Analizini Kolaylaştırıcı Detaylar: Templete’imin konusu itibariyle tamamlaması uzun ve emosyonel olarak da zaman zaman yorucu bir aktivite olabileceğini düşündüm. Bu sebeple zaman zaman soruları emoji ile temsil ettikleri anlamları belirterek, daha jouraling tarzı olan yerlerde cümleleri renklendirme özelliği sunarak kognitif ve emosyonel sürekliliği sağlamak istedim.
Labellar, Formüller, Neden Soruları: Label belirlemek tablo oluştururken olmazsa olmazlarımdan, bence sınıflandırma ve ölçüm kısımları için inanılmaz bir analiz kolaylığı sunuyor. Notion’da formüller ise adeta sihirli bir dokunuş gibi, hem daha klas hem de daha dinamik tablolar oluşturmaya yardım ediyor. Bu sebeple ben iki detaya da tablolarımda yer verdim. Ayrıca soruların tipine bağlı olarak “Neden?” sorusu ile kök nedene inmeyi amaçladım.
Haftanın Sanatçısı: Yosuke Ushigo
Yosuke Ushigo Tasarımcı, Technologist, Araştırmacı kimlikleri ile etkileşim tasarımları üzerine çalışmalar yapıyor. Londra'da yaşayan tasarımcı kendini “Yaratıcı Teknoloji Uzmanı” olarak tanımlıyor. Tasarımlarında insan-teknoloji-gezegen arkasındaki etkileşime odaklanıyor.
Temel ilgi alanını gelişen teknolojilerdeki gelişmeler ve bu gelişmelerin çevreye etkisi oluşturuyor. Yosuke kurumların vaat ettikleri gelecek vizyonlarını kültürel ve politik dinamikleri göz önünde bulundurarak araştırıyor. Araştırmalarından elde ettiği iç görüleri prototiplerle örnekliyor.
Yosuke’nin araştırmalarını prototiplemesinin amacı, teknolojideki yenilikleri ve bu yeniliklerin etkisinin anlaşılmasını kolaylaştırmak. Yosuke bu sayede toplumum bilinçleneceğine ve gezegenimizle ilgili kararlar verirken daha doğru adımlar atacaklarına inanıyor.
🍳Energy Proverb Net
Takram Londra Ekibi COP26 için deneysel enerji tahmin aracı Energy Proverb Net’i tasarladı. Yosuke’nin de içinde bulunduğu ekibin amacı, Energy Proverb Net ile bireylerin enerji sistemleri ile derin bir bağlantı kurduğu, alternatif bir gerçeklik kapısı oluşturmak. Ekibin hayali ise elimizdeki enerji kaynaklarını kullanarak, enerji sistemleriyle yeni, temiz ve sürdürülebilir bir ilişki kurabilmek.
Bafta Ödüllü Yönetmen Farah Nabulsi
Farah Nabulsi 3. Red Sea Film Festivali ödül törenindeki konuşması ile büyük yankı uyandırdı. Konuşmasını "The Teacher" filmindeki rolüyle "En İyi Oyuncu" ödülünü alan Filistinli Saleh Bakri yerine yapan yönetmen samimiyeti ve haklı duruşuyla kalbime dokundu.
Detay: Nabulsi’nin ödül törenindeki konuşması yayıncı kuruluş tarafından kesildi ve o konuşuyorken kanallar reklam göstermeye başladı. Durumu fark eden Nabulsi Facebook hesabı üzerinden konuşmasının arkadaşının kaydettiği kısımları paylaştı.
Aslen Filistinli olan İngiliz Yönetmen, çektiği filmler ile İsrail'in Filistin'i işgalini gözler önüne seren dijital bir kaynak oluşturdu. Aynı zamanda insan hakları savunuculuğu yapan Nabulsi, çalışmalarındaki derinlikli bakış açıları ve gerçeği tüm çıplaklığıyla ifade eden tarzı ile sayısız ödül aldı.
🧣Her şeyin, her duygunun sanatla yansıtılabileceğine inanan biri olarak, Farah Nabulsi’nin filmlerine baktığımda sanata neden aşık olduğumu bir kez daha anlamış oldum. Sanatın eşsiz ve evrensel oluşu o kadar güzel ki, insanı bambaşka anlam arayışlarına sürüklüyor.
💛Cozy Ev Dizaynı
Mekanın kesinlikle psikoloji ile bir ilişkisi olmalı. Özenle tasarlanmış ev dizaynlarına bayılıyorum. Aşağıdaki evin yatak odasında ne güzel resimler yapılır🩰
Kırmızı Balık Okyanusta: Haftanın Keşifleri
🍭Google Gemini AI: Google yakın zamanda Gemini’yi tanıttı. Yeni çağın başlangıcı olacağı konuşulan Gemini için “Korkunç” ve “Harika” gibi tanımlar yan yana kullanılıyor. Konu ile ilgili özet bir bilgi için bu videoya göz atabilirsin.
💛Yılın Kuzey Işıkları Fotoğrafçısı ödüllerinde en iyi fotoğraflar seçildi.
Kuzey Işıkları’nın doğayla dans edişini deneyimlemek üzerine kurgulanan bu konsepte bayıldım. Web sitesinin dizaynı, kazanan fotoğrafları teknik detayları belirterek açıklamaları hoşuma giden detaylar arasında yerini aldı.
🌦️Switchboard AI: Aynı anda farklı dokümanları, araçları ve toplantıları yönetebilmeyi amaçlayan bir platform. Toplantıları ve toplantı notlarını gruplandırabildiğin, farklı takımlar özelinde dokümantasyon yapabildiğin aşırı pratik ve iş kolaylaştırıcı bu platformu mutlaka denemelisin.
Bülteni okuduğun için çok teşekkürler. Eğer bültenden keyif aldıysan ve abone değilsen bültene abone olabilir, haftalık olarak bültene erişebilirsin. Bültenden keyif alacağını düşündüğün kişilerle bülteni paylaşabilirsin. 🪄